Dry Martini

Absolutny klasyk, dobrze znany za sprawą „Agenta Jej Królewskiej Mości”, Jamesa Bonda. Wstrząśnięte czy mieszane? Stwierdzono, iż ponoć ma to znaczenie, dlatego obie  wersje są poprawne.  W całym przedsięwzięciu chodzi tak na prawdę o temperaturę. Wszystko musi być idealnie schłodzone, szkło jak i składniki. Ale do rzeczy…

Sposób przygotowania:

Do szklanicy barmańskiej wypełnionej lodem, wlewamy 60 ml ginu i  10 ml wytrawnego wermutu. Następnie mieszamy łyżką barmańską, z 15 do 20 razy. Całość przecedzamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Podajemy bez lodu. Dekorujemy trzema oliwkami na wykałaczce.

Dlaczego właśnie trzy, a nie jedna lub dwie oliwki? Legenda mówi, że jedna to za mało, natomiast dwie ponoć przynoszą pecha. Alternatywą jest skórka z cytryny, choć tę wersję osobiście wolę przy wersji z wódką.
Kieliszek najlepiej schłodzić w lodówce. Druga opcja? Wypełnij kieliszek lodem i zostaw na chwilę, później usuń lód.

Bookmark Me

Komentarze

Co myślą inni?

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.

Dodaj komentarz

Podziel się z nami swoją opinią!

Musisz się zalogować

Oficjalny przepis Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów

Składniki

  • Gin 60 ml
  • Wermut wytrawny 10 ml
  • Oliwki