Krwawa Mary

Krwawa Mary to świetny koktajl typu stand up jak i aperitif. Dzieło francuza Fernarda Petiota, po licznych modyfikacjach nabrało wyrazistości i świeżości. Dzisiaj przez wielu uważany za lek na syndrom dnia poprzedniego. Do wzrostu popularności przyczynił się Ernest Hemingway, pisząc w liście do Bernarda Peytona: „Wprowadziłem ten koktajl do Honkongu w 1941 roku i sądzę, że zrobiłem wszystko, co może zrobić jednostka.”

Sposób przygotowania:

Do shakera wypełnionego lodem wlewamy wódkę i soki. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, kilka kropel sosu Worcestershire i tabasco (do smaku). Energicznie wstrząsamy i następnie przelewamy do szklanicy typu Highball. Dekorujemy nacią selera lub pietruszki.

Bookmark Me

Komentarze

Co myślą inni?

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.

Dodaj komentarz

Podziel się z nami swoją opinią!

Musisz się zalogować

Oficjalny przepis Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów

Składniki

  • Wódka 45 ml
  • Sok pomidorowy 90ml
  • Sok z cytryny 15 ml
  • Sos Worcestershire 2-3 krople
  • Tabasco
  • Sól selerowa i pieprz
  • Nać selera