Negroni

Napój po raz pierwszy podano prawdopodobnie we Florencji w kawiarni Casoni w roku 1919 na żądanie hrabiego Camilla Negroniego, który chciał aby do jego ulubionego drinka Americano dodano też gin. Napój ten jest stosunkowo mocny i dobrze pobudza apetyt, w związku z czym podaje się go głównie jako aperitif. Negroni możemy pić również po posiłku, jako digestif, ponieważ świetnie pobudza trawienie.

Sposób przygotowania:

Do szklanki wypełnionej lodem, wlej kolejno gin, słodki czerwony wermut i campari. Dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

Bookmark Me

Komentarze

Co myślą inni?

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.

Dodaj komentarz

Podziel się z nami swoją opinią!

Musisz się zalogować

Składniki

  • Gin 30 ml
  • Czerwony wermut 30 ml
  • Campari 30 ml
  • Lód